Rólunk

A Kancellár Bírtok a Nagy-Somlói Borvidék egyik legfiatalabb pincészete. Horváth Ferenc, a Somló és Környéke Borút Egyesület és Borlovagrend Kancellárja, családtagjaival együtt, 2014-ben indította új útjára az akkor 11 hektáros, ma már 20 hektáron szőlőt művelő és karakteres somlói borokat érlelő borbírtokot.

Somlón bort készíteni csak felelőséggel szabad. Elkötelezett hívei vagyunk a termőhelynek, a terroirnak. A terroirba a geológiai, klimatikus és egyéb adottságokon túl szerintünk beletartozik az itt dolgozó emberek szőlő és bor iránti tisztelete, gazdag tapasztalata egyaránt.
Célunk, a Somló hagyományaira építő, azt a modern technológiával ötvöző, de a természetességet megőrző szőlészet és borászat kialakítása, továbbfejlesztése.

Termőhely-pince:

Szőlőterületeink a hegy derekát délnyugattól észak keletig ölelik át neves dűlőkben (Szent Ilona, Ragalja, Séd, Szent Márton), kitűnő fekvésekben. „Öreg” tőkéinkről Juhfark, Hárslevelű, Furmint és Olaszrizling fürtöket szüretelünk. Új telepítésű Irsai Olivér, Cserszegi Fűszeres, Kékfrankos, Cabernet Franc szőlőink két év múlva hoznak előszőr termést.

Pincénkben 1.100 hl erjesztő-tárolótér áll rendelkezésre, hűthető és fűthető kóracél tartályokkal. Jelenleg reduktív borkészítési technológiát alkalmazunk. Borainkat helyben, saját palackozó sorunkon töltjük, zárjuk, címkézzük. 2018-ban nagyszabású fejlesztésekbe kezd pincészetünk. Tárolókapacitásunkat megnöveljük, fahordós erjesztő és érlelő pincével bővítjük. Új szőlőfeldolgozó részt, palackos érlelő és készáru raktárt építünk.

Jöjjön el hozzánk!


A pincéhez új, tágas kóstoltató terem fog kapcsolódni, ahol vendégeink borkóstolás, közben a somlói táj szépségében is gyönyörködhetnek. Felfedezhetik a Somló titkát, a táj és a bor csodálatos harmóniáját.

Bővebben